Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

KSIĄŻKA  KUCHARSKA  POJEZIERZA  WAŁECKIEGO

 

Strona w trakcie tworzenia - prosimy o cierpliwość i zapraszamy do współredagowania - przepisy można przesyłać na adres sgpw@tlen.pl  

Zupy


Barszczyk czerwony z fasolą

Zupa wiosenna (niemiecka)

Słodko - kwaśna zupa kartoflana (niemiecka)

Zupa grochowa (niemiecka)

Zalewajka z kurek (świętokrzyska)

Kartoflanka 

Żurek grzybowy

Zalewajka (zza Buga)

Zupa z dyni (zza Buga)

Barszcz ukraiński

Żurek

 

Dania jarskie

Sałatka z buraków i cukinii

 

Potrawy mączne

 

Pierogi ziemniaczane z kaszą gryczaną (łemkowskie, ukraińskie, "zza Buga")

Kesełycia (łemkowskie)

Kaługa (łemkowskie)

Knysz (ukraińskie)

Kulebiak z kapustą i grzybami (kresowe)

Czebureki (tatarskie)

Kibiny (litewskie)