Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Zalewajka

500 ml żurku,
250 ml śmietany 18 %,
250 g kiełbasy,
200 g boczku wędzonego,
500 g obranych ziemniaków,
3 ząbki czosnku,
1 duża cebula,
3 listki laurowe,
6 ziarnek ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka majeranku,
3 grzyby suszone,
2 litry wody

Koperek do posypania zalewajki

Boczek podzielić na połowę, jeden kawałek i całą kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka z wodą. Dodać ziele angielskie, listki laurowe i grzyby suszone, gotować 10 minut. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, wrzucić do wywaru, gotować dalej.

Czosnek przecisnąć przez praskę, koperek drobno posiekać. Żurek wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Pozostałą część boczku pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulkę, smażyć dalej, aż się cebula zrumieni.

 Gdy ziemniaki w wywarze będą miękkie, dodać wymieszany żur i i podsmażoną cebulę z boczkiem, doprawić solą, pieprzem i gotować jeszcze około 3 - 4 minut, Posypać majerankiem. Po nalaniu na talerze zalewajkę posypać dodatkowo siekanym koperkiem.