Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Zalewajka z kurek

Pół kobiałki  kurek,
Dwie marchewki,
jedna pietruszka,
ćwierć selera,
2 cebulki lub ½ pora,
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
sól i pieprz do smaku,
1/2 szkl. soku z kiszonej kapusty,
1 i ½ l wody.

Przygotowanie:
Grzyby bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski i udusić z dodatkiem przypraw i 2 łyżek masła. Do garna z wodą wrzucić oczyszczone, umyte i pokrojone w paseczki warzywa, gotować, aż zmiękną, dodać uduszone kurki. Zupę zagęścić mąką i masłem. Zasmażkę przed wlaniem do zupy rozprowadzić zimną wodą.  Przyprawić, dolać sok z kiszonej kapusty. Podawać z ziemniakami z dodatkiem gęstej śmietany.