Strona w trakcie tworzenia - prosimy o cierpliwość :)
Kuchnia regionalna czyli kociołek rozmaitości
Ziemia Wałecka to miejsce w którym splatają się różne narodowości, różne kultury, a więc i różne tradycje kulinarne.
Mieszkańcami tych terenów są ludzie przybyli zza Buga, z centralnej Polski, z Podhala, z rzeszowszczyzny, kielecczyzny, są Tatarzy, są wałczanie pochodzenia niemieckiego, są też przesiedleni w ramach akcji „Wisła”. Dlatego i zwyczaje, tradycje, jakie można tu spotkać, są prawdziwą mieszanką. Nie ma tu tradycji związanych z tym i tylko tym regionem, jest za to wspaniała różnorodność potraw na wałeckich stołach. Kulinaria Pojezierza Wałeckiego to pyszna kompozycja potraw wielu regionów ozdobiona delikatesami, których receptury są znane za typowo wałeckie.
Kulinarne tradycje
-
Pięknie zastawione stoły wigilijne zobaczyć można w wałeckich rodzinach albo 24 grudnia, albo 6 stycznia. Ale tradycje kulinarne i zwyczaje w znacznej części są bardzo podobne – potrawy wigilijne to bardziej sprawa regionu, z którego przybyli wałczanie, niż wyznania
Więcej