Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

KSIĄŻKA  KUCHARSKA  POJEZIERZA  WAŁECKIEGO

WIELKANOC

Żurek z chrzanem (wielkanocna potrawa z rzeszowszczyzny)

Żurek z chrzanem (wielkanocna potrawa z rzeszowszczyzny)

Składniki: 
2 szklanki zakiszonego żuru,
30 dag białej kiełbasy, 
10 dag wędzonego boczku,   
1 cebula, 
2 suszone grzyby, 
2 ząbki czosnku, 
1/2 szklanki śmietany 36-proc. 
1 liść laurowy 
2-3 ziarna ziela angielskiego, 
2 łyżeczki majeranku,
sól, 
pieprz, 


Dodatki:

jajka ugotowane na twardo,
szynka pokrojona w kosteczkę,
karkówka pokrojona w kosteczkę,
grzanki z chleba (małe kosteczki 0,5 x 0,5 cm),
świeży strugany chrzan 

Obrać cebulę i czosnek, pokroić w ćwiartki. Grzyby umyć i namoczyć w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. Boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę i czosnek, lekko posolić. Włożyć kiełbasę i połowę boczku, gotować na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, odłożyć do miseczki.. Do wywaru wlać żur, wsypać rozkruszony majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia zaciągnąć śmietaną. Jajka pokroić na cząstki, włożyć do oddzielne miseczki. Do trzeciej miseczki włożyć przygotowane grzanki (pokrojony w kosteczkę chleb zrumienić na patelni lekko natłuszczonej olejem). Do miseczki z kiełbasą i boczkiem dołożyć pokrojoną w kostkę szynkę i karkówkę. Korzeń chrzanu oczyścić ze skórki, postrugać w świderki np. obieraczką do kartofli. Podąć na stół w oddzielnej miseczce.

Na talerze nakładać dodatki w ilościach według własnego smaku, posypać struganym chrzanem, zalać bardzo gorącym żurkiem.