KSIĄŻKA KUCHARSKA POJEZIERZA WAŁECKIEGO
WIELKANOC
Żurek z chrzanem (wielkanocna potrawa z rzeszowszczyzny)
Żurek z chrzanem (wielkanocna potrawa z rzeszowszczyzny)
Składniki:
2 szklanki zakiszonego żuru,
30 dag białej kiełbasy,
10 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
2 suszone grzyby,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki śmietany 36-proc.
1 liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego,
2 łyżeczki majeranku,
sól,
pieprz,
Dodatki:
jajka ugotowane na twardo,
szynka pokrojona w kosteczkę,
karkówka pokrojona w kosteczkę,
grzanki z chleba (małe kosteczki 0,5 x 0,5 cm),
świeży strugany chrzan
Obrać cebulę i czosnek, pokroić w ćwiartki. Grzyby umyć i namoczyć w 1/2 szklanki wody. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach. Boczek pokroić w kostkę. Zagotować 3 szklanki wody, dodać grzyby, cebulę i czosnek, lekko posolić. Włożyć kiełbasę i połowę boczku, gotować na małym ogniu przez 30-40 minut - do miękkości. Po 20 minutach gotowania dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Ugotowaną kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, odłożyć do miseczki.. Do wywaru wlać żur, wsypać rozkruszony majeranek i zagotować. Zdjąć z ognia zaciągnąć śmietaną. Jajka pokroić na cząstki, włożyć do oddzielne miseczki. Do trzeciej miseczki włożyć przygotowane grzanki (pokrojony w kosteczkę chleb zrumienić na patelni lekko natłuszczonej olejem). Do miseczki z kiełbasą i boczkiem dołożyć pokrojoną w kostkę szynkę i karkówkę. Korzeń chrzanu oczyścić ze skórki, postrugać w świderki np. obieraczką do kartofli. Podąć na stół w oddzielnej miseczce.
Na talerze nakładać dodatki w ilościach według własnego smaku, posypać struganym chrzanem, zalać bardzo gorącym żurkiem.