Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Barszczyk czerwony z fasolą

1 kg buraków, porcja włoszczyzny, 5-10 dag suszonych grzybów, 2-3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 1 cytryna, ziele angielskie (4-6 ziaren), majeranek, sól, cukier, 30 dag drobnej białej fasoli

Grzyby zalać zimną wodą na całą noc. To samo zrobić z fasolą. Buraki obrać, pokroić w plastry, zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, pozostawić namoczone na całą noc. Następnego dnia wstawić do gotowania grzyby (w tej samej wodzie, w której się moczyły), podobnie zrobić z burakami. Również fasolę ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Z włoszczyzny ugotować wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli. Po ugotowaniu wszystkich składników wywary z nich (grzybowy, buraczany, warzywny) zlać do garnka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (ewentualnie do barszczu można dodać łyżkę czerwonego wina).
Na talerz wyłożyć ugotowaną do miękkości fasolę oraz grzyby pokrojone w paski. Zalać gorącym barszczem.