Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Kartoflanka

40 dag ziemniaków,
2 kapelusze suszonych maślaków lub podgrzybków,
ok. 40 dag  wędzonego boczku,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
2 ząbki czosnku,
cebula,
10 dag słoninki,
1/2 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz ziołowy

Zacierki:

2/3 szklanki (15 dag) mąki,
jajko,
szczypta soli

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 l wody. Dodać boczek, suszone grzyby, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskiego i pieprzu. Gotować około 30 minut na małym ogniu.

Zacierki: mąkę wymieszać z roztrzepanym jajkiem i szczyptą soli. Zagnieść twarde ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte i nie kleić się do rąk. Odrywając z ciasta małe kawałki, formować z nich kluseczki i wrzucać na gotującą się zupę. Gotować około 5 minut.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Słoninę pokroić w kostkę, smażyć na patelni, wytapiając tłuszcz. Dodać cebulę i czosnek, zrumienić, przełożyć do zupy. Dosypać posiekaną natkę pietruszki.