Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Paska ukraińska

500 g mąki,
4 żółtka,
1 jajko,
50 g masła,
2 łyżki oleju lub oliwy,
100 g rodzynek,
150 g cukru (w tym część cukru waniliowego, 2 łyżki),
25 g drożdży,
250 ml ciepłej wody,
skórka otarta z cytryny,

Przygotować  zaczyn z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i wody i odstawić w ciepłe miejsce. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i zaczyn, po czym wyrobić ciasto. Gdy zacznie odchodzić od rąk, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać skórkę z cytryny, roztopione masło i oliwę, zagnieść i odstawić ponownie do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, dodać do niego rodzynki, zagnieść i przełóż do okrągłej, niezbyt dużej formy (o średnicy 20 cm). Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 170°C (bez termoobiegu, grzanie z dołu). Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika na 20 minut, po tym czasie włączyć grzanie z góry. Po 15 minutach ciasto powinno być gotowe, ale na wszelki wypadek lepiej sprawdzić patyczkiem do szaszłyków, czy jest gotowe.