Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Zupa wiosenna

1 kg kości od szynki
4 marchewki
1 mały seler
1 pietruszka
sól
pieprz
majeranek
tymianek

Przygotować wywar z kości (gotować 1-2 godziny), wyjąć je z bulionu, obrać z mięsa, mięso pokroić w kostkę. Dołożyć warzywa pokrojone w kostkę  i gotować 20 minut. Przygotować kluseczki i makaron i razem z mięsem w zupie gotować na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem

Makaron grysikowy: filiżanka grysiku, filiżanka wody, 2 łyżeczki mąki, szczypta soli,, szczypta cukru. Zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić  w drobne paseczki, od razu wrzucać z deski do gotującej sie zupy.

Grysikowe kluseczki: 1 filiżanka grysiku, 1 filiżanka mąki, 1 filiżanka mąki 2 filiżankami śmietany kwaśnej i 2 jajkami wymieszane, doprawione solą i gałką muszkatołową, przekładać łyżką do gotującej się zupy.