Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Stek wieprzowy a' la Radziwiłł

50 dag szynki wieprzowej,
tłuszcz do smażenia,
2 łyżki mąki,
5 dag przecieru pomidorowego,
5 dag rodzynków,
8 dag szynki,
30 dag pomidorów,
100 ml białego wytrawnego wina,
sól, pieprz do smaku.

    Mięso umyć, usunąć tłuszcz, pokroić w poprzek włókien na grube plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Porcje mięsa uformować ręką i nożem, nadając im kształt owalny o grubości 1.5 cm, przyprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką, podsmażyć krótko na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, obłożyć steki, dodać opłukane rodzynki, przecier i pokrojoną w paseczki szynkę, skropić winem, dusić kilka minut, doprawić do smaku solą, pieprzem.