Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

PASTA I BASTA CAFFE

Po pierwsze  - dlaczego Pasta? bo to makarony które uwielbiamy i zakochaliśmy się w nich mieszkając 10 lat w południowym Tyrolu namiastki Italii, a Basta! bo świetnie brzmi i zarazem to Koniec!!! z uderzeniem w stół. Zaczęliśmy naszą przygodę, sposób na życie - 9 stycznia 2016 roku. Udało się wielkie bum! super wejście na rynek, małymi kroczkami idziemy do  przodu ,planujemy wprowadzenie oryginalnej włoskiej pizzy z pieca opalanego drewnem, uczymy ludzi innej kultury i smaków. Jest bardzo duże grono naszych fanów którzy zachwyceni są innymi smakami takimi jak różnego rodzaju ravioli pszenno-żytnie pierożki  z włoska ricottą i szpinakiem polewane  masłem i posypane parmezanem, lub pierożki ziemniaczane z nadzieniem z koziego sera i ricotty podawane z masłem i orzechami...pierożki robimy również sezonowe np. szparagi, dynia, cukinia, bakłażan, zioła...kto raz spróbuje nigdy nie zapomni ich smaku .Oczywiście nie zapominamy o męskiej połowie Karkówka po Tyrolsku! peklowana potem parzona ok 3 godz. na piecu opalanym drewnem takiej starej westfalce, podawana z tyrolskimi knedlami  i zasmażaną kiszoną kapustą. Knedle -pokrojona sucha bułka połączona ze szpinakiem lub 4 rodzajami sera, albo z buraczkami i serem gorgonzola. To wszystko polewane podsmażonym masłem i parmezanem, a do tego surówka z białej kapusty z kminkiem, octem winnym który sprowadzany jest z Tyrolu, a na deser panna cotta, a może poszarpaniec -ciasto naleśnikowe  poszarpane z migdałami rodzynkami i musem jabłkowym, niektórzy mówią ze bomba, dla nas rewelacja!. Zapraszamy do Pasta i Basta JASTROWIE Żymierskiego 60 na kulinarną podróż.  Pozdrawiamy Ewelina  i Roman Michalscy.