Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Pascha pomarańczowa

25 dag tłustego twarogu,
5 łyżek gęstej śmietany kremówki,
5 łyżek cukru,
3 łyżki masła,
7 dag migdałów,
3 dag skórki pomarańczowej
3 dag rodzynków,
1 pomarańcza do dekoracji

Rodzynki namoczyć na 15 min. w ciepłej wodzie, drobno pokroić skórkę pomarańczową, migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, grubo posiekać. Ser utrzeć na pulchną masę, dodając po łyżce masła, śmietanę i bakaliami, dokładnie wymieszać. Włożyć masę do wypłukanej zimną wodą miseczki, przykryć odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia, wstawić do lodówki na 4 - 5 h do lodówki. Na godzinę przed podaniem zanurzyć miskę na kilka sekund w naczyniu z bardzo gorącą wodą, podważyć ostrym nożem brzegi i wyłożyć paschę na talerz. Ozdobić cząstkami pomarańczy i migdałami. Przechowywać w lodówce, podawać mocno ochłodzoną.