Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Oponki

0,5 kg twarogu
5 jajek
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka esencji waniliowej lub aromatu wanilinowego

Twaróg zmielić i utrzeć z jajkami, cukrem i wanilią na gładką masę. (Można też pozostawić lekkie grudki, które będą wyczuwalne w usmażonych oponkach).  Do masy twarogowej dodać sodę i sól, dokładnie wymieszać. Przesiać mąkę, dodać do twarogu i wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, powycinać kółka szklanka lub foremką o okrągłym kształcie. W każdym krążku zakrętką od butelki wyciąć otwór.
Smażyć na głębokim oleju, na średnim ogniu, z obu stron na złocisty kolor.
Usmażone oponki odsączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i posypać cukrem pudrem (cukier można wymieszać z cynamonem, kakao lub inną przyprawą).