Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Kulebiak z kapustą i grzybami

ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki tłustego mleka
50 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
70 g masła

farsz:
1 kg białej kapusty
1 duża cebula
50 g suszonych grzybów
2 łyżki smalcu
sól
świeżo zmielony pieprz czarny
jajko do posmarowania ciasta


Farsz: kapustę poszatkować, ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i pozostawić do przestygnięcia. Grzyby ugotować w małej ilości wody, odcedzić i drobno pokroić. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu, dodać do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawć solą i pieprzem.

Ciasto: drożdże rozetrzeć razem z cukrem, mlekiem i 1/4 mąki na jednolitą masę. Masę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Gdy zaczyn wyrośnie, wlać go do pozostałej mąki, a następnie dodać jajko, rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania będzie już odstawać od ręki, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Trwa to około godziny - półtorej.
Gdy ciasto będzie gotowe, wyrobić je ponownie, a następnie rozwałkować na placek grubości około 0,5 centymetra i wykroić z niego trójkąt. Na ciasto wzdłuż jednego z boków ułożyć farsz z kapusty i zawijać jak rogale. Kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor.
Kulebiak podawać pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym.