Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Knysz

Ciasto: 
1 ¾ szklanki mąki,
ok.1/2 szklanki wody,
30 g drożdży świeżych,
50 g oleju, (można też zrobić ciasto pierogowe)

Nadzienie: 
Cebula,
Oliwa,
Sól i pieprz (ilość cebuli zależna od planowanej grubości nadzienia)
 
Cebulkę posiekać i skropić oliwą, lekko posolić. Wyrobić ciasto: drożdże zalać ciepłą wodą, dodać trochę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki , wyrobić ciasto. Dodać olej i nadal wyrabiać. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę a następnie wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozciągnąć rękoma na prostokątny płat, wyrównać powierzchnię wałkiem. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta ułożyć grubą warstwę cebulki, zwinąć, zlepić brzegi ciasta posmarowane wodą. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Upiec na złoty kolor, w średnio nagrzanym piekarniku (160-180°C).