Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Kibiny, czyli pieczone litewskie pierożki

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

szczypta soli

kostka masła

2 jaja

300 g kwaśnej śmietany (szklanka i dwie pełne łyżki)

100 ml mleka

łyżeczka cukru

25 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

żółtko (do posmarowania pierożków przed upieczeniem)

Farsz:

400 g karkówki wieprzowej

1 cebula

2 garści posiekanej białej kapusty

pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Ciasto:

Do mąki i soli wrzucić kostkę miękkiego masła i zagnieść, aż całość będzie sypka. W oddzielnej miseczce zmieszać jaja, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku cukier i drożdże. Zagnieść i odstawić.

Farsz:

Mięso pokroić w drobną kostkę, posiekać kapustę i cebulę. Składniki wymieszać w dużym naczyniu, doprawić solą i pieprzem. Farsz poddusić ok. 10 minut na patelni, ostudzić.

Ponownie zagnieść wyrośnięte ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać  niewielkie placuszki o grubości ok. 5 mm. Napełniać je farszem i zaklejać jak tradycyjne pierogi, posmarować żółtkiem. Piec  30-50 minut w 180’C – aż nabiorą złocistej barwy.