Kibiny, czyli pieczone litewskie pierożki
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
szczypta soli
kostka masła
2 jaja
300 g kwaśnej śmietany (szklanka i dwie pełne łyżki)
100 ml mleka
łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
żółtko (do posmarowania pierożków przed upieczeniem)
Farsz:
400 g karkówki wieprzowej
1 cebula
2 garści posiekanej białej kapusty
pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki i soli wrzucić kostkę miękkiego masła i zagnieść, aż całość będzie sypka. W oddzielnej miseczce zmieszać jaja, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku cukier i drożdże. Zagnieść i odstawić.
Farsz:
Mięso pokroić w drobną kostkę, posiekać kapustę i cebulę. Składniki wymieszać w dużym naczyniu, doprawić solą i pieprzem. Farsz poddusić ok. 10 minut na patelni, ostudzić.
Ponownie zagnieść wyrośnięte ciasto. Rozwałkować ciasto i wykrawać niewielkie placuszki o grubości ok. 5 mm. Napełniać je farszem i zaklejać jak tradycyjne pierogi, posmarować żółtkiem. Piec 30-50 minut w 180’C – aż nabiorą złocistej barwy.