Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

KESEŁYCIA

1 paczka płatków owsianych (górskie), łyżka mąki żytniej, zimna woda (tyle by płatki były przykryte), cebula, czosnek(według uznania), liść bobkowy i ziele angielskie, sól i pieprz. 

Najpierw należy przygotować zakwas. 
Do naczynia kamionkowego lub glinianego wsypujemy płatki owsiane dodając mąkę żytnią. Wszystko zalewamy zimną wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni(3-4), mieszając co jakiś czas. Po upływie tego czasu, zakwas przetrzeć dokładnie przez sito. Przetartą gęstą substancję przelać do dużego słoja i w nim przechowywać w chłodnym miejscu. 
Na wrzącą osoloną wodę, z listkiem bobkowym i zielem angielskim delikatnie lejemy kisiel owsiany, w takiej ilości by polewka zgęstniała. W trakcie można podsmażyć ząbek czosnku i cebulkę i także dodać do polewki. Doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie jałowcem. Kiesełycia smakuje z gotowanymi ziemniakami.