Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Jaja faszerowane szynką i kiełbasą

8 jajek,
25 dag szynki lub kiełbasy szynkowej,
1 kiełbasa myśliwska,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
Majonez,
Sól, pieprz,
Musztarda sarepska,
Do dekoracji: np. sałata, pietruszka, ogórek

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać , przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.  Rozetrzeć w miseczce żółtka z majonezem (kilka łyżek) i musztardą (do smaku), tak, aby uzyskać jednolitą, dość gęstą masę.  Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę i kiełbasę oraz szczypiorek, sól, pieprz do smaku, dokładni e wymieszać. Napełniać masą połówki białek, nadając im kształt całego jajka, ewentualnie posmarować po wierzchu cieniutko majonezem. Ułożyć na listkach sałaty, udekorować.

Jaja faszerowane pieczarkami

8 jaj,
40 dag pieczarek,
1 cebula,
1 pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżka masła,
3 łyżki majonezu,
sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać, poddusić na maśle aż stanie się szklista, dodać oczyszczone, drobno pokrojone pieczarki, dusić dalej, aż pieczarki zmiękną, doprawić solą. Zmielić farsz lub zmiksować , przestudzić. Ugotować jajka na twardo. ostudzić w zimnej wodzie, obrać , przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.  Żółtka rozetrzeć  z majonezem na gładką masę, dodać  do zmielonych pieczarek, dosypać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem do smaku i dobrze wszystko wymieszać. Napełniać masą połówki białek, nadając im kształt całego jajka, ułożyć  na półmisku, udekorować.

Jaja faszerowane chrzanowe

8 jajek,
20 dag szynki lub kiełbasy szynkowej,
10 dag utartego sera żółtego,
1 łyżka tartego chrzanu,
Majonez,
Gęsta kwaśna śmietana,
Sól, pieprz

Do dekoracji: np. sałata, pietruszka, papryka czerwona

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać , przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.  Rozetrzeć w miseczce żółtka z majonezem (2  -3 łyżki) i śmietaną wymieszaną z chrzanem, tak, aby uzyskać jednolitą, dość gęstą masę.  Dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, ser , sól, pieprz do smaku, dokładni e wymieszać. Napełniać masą połówki białek, nadając im kształt całego jajka, ewentualnie posmarować po wierzchu cieniutko majonezem. Ułożyć na listkach sałaty, udekorować.