Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Czebureki

Ciasto:

1/2 kg mąki,
3 dag drożdży,
1 jajko,
sól,
odrobina ciepłego mleka i wody
(istnieją różne szkoły wyrabiania ciasta. Inny wariant to ciasto wykonane bez drożdży. Wtedy potrzebne są: 4 szklanki mąki, 2 jajka, woda (ok. 100 ml wody) oraz sól).
 

Farsz:

50 dag mięsa mielonego (wołowiny, baraniny),
2 cebule,
sól,
pieprz,
można także dodać 3-4 ząbki czosnku.
 

Przygotowanie:

Najpierw przygotować ciasto. Do mąki dodać jajko / jajka, szczyptę soli i wody. W przypadku ciasta drożdżowego po zagnieceniu pozostawić w je cieple do wyrośnięcia. W międzyczasie można przygotować farsz. Do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Do mięsa dolać trochę wody i wyrobić.

Ugniecione i wyrośnięte ciasto należy rozwałkować cienko rozwałkować. By sobie ułatwić można ciasto podzielić na mniejsze porcje i je rozwałkować, a następnie przy pomocy najlepiej głębokiego talerza do zupy wykroić okrągły placek. Do wykrojonych placków należy na jego jednej połowie nałożyć cienko farsz i dokładnie zalepiać (podobnie jak pierogi, tylko dużo większe). Tak przygotowane placki kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron.