Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Biała kiełbasa z ćwikłą i jajkami

400 g surowej, białej kiełbasy,
2 ząbki czosnku,
Sól,
Pieprz ziołowy,
Pieprz ziarnisty,
Ziele angielskie,
Liść laurowy,
Kminek,

1,5 kg buraków ,
1 słoik (175 g) tartego chrzanu,
Sól, cukier do smaku
1 jajko ugotowane na twardo,
kilka marynowanych grzybków,
Zielona pietruszka  do dekoracji

Zagotować wodę z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Gotować na małym ogniu około 20-25 minut nie doprowadzając do wrzenia. Buraki umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Nadmiar soku odlać do filiżanki, wykorzystać do barszczu. Buraki wymieszać z chrzanem, doprawić solą i cukrem. Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki i ułożyć na połówkach jajek. Podawać z ćwikłą i marynowanymi grzybkami ozdobione pokrojonym  jajkiem i pietruszką.