Kulinarne szlaki Pojezierza Wałeckiego

Babka wielkanocna

3 jajka,
3/5 szkl. cukru,
3/5 szkl. mąki,
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao,
Sok z 0.5 cytryny,
Skórka z całej cytryny

    Białka ubić dodając odrobinkę soli, dodać cukier, ubijać nadal, dodać żółtka, ubijać dalej. Pod koniec ubijania dodać mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny. Formę na babkę dokładnie posmarować margaryną, wylać ciasto, zostawiając 5 łyżek ciasta. Do tej resztki ciasta dodać łyżkę kakao, wymieszać dokładni. Wylać na ciasto.
    Piec ok. 35 min. w temp. 160 - 170°C. Po ostudzeniu babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.